PRIVACY POLICY: DNMC'S DISTRIBUTOR (English version)

PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010 (Notice)

PRIVACY POLICY

The Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as the "Act"), which regulates the processing of personal data in commercial transactions, applies to DNMC International Sdn. Bhd. (hereinafter referred to as "DNMC", "our", "us" or "we") as a data user. For the purpose of this written notice, the terms "personal data" and "processing" shall have the meaning prescribed in the Act.

DATA PROTECTION

This written notice serves to inform you that your personal data is being processed by or on behalf of DNMC and your personal data was, or may be collected in the future, from the information you previously provided us in your application to become DNMC’s Distributor and/or during your distributorship with us.

When you give us personal data or information about another person, you confirm that they have appointed, consented or authorised you to act for them, to consent to the processing of their personal data and to receive on their behalf any data protection notices.

PURPOSE OF PROCESSING

The personal data processed by us may include but not limited to your name, NRIC, address, contacts, photograph(s), bank account details, sharing, testimony and other information for the following purposes:-

  1. to process your application;
  2. to contact you and support your distributorship or conduct internal surveys and related activities;
  3. to administer your payment, benefits and/or loan facilities;
  4. to publish in DNMC’s advertisements, promotional material and communication channel including at our social media sites;
  5. to administer your participation in our meetings, workshops, events or travel campaigns;
  6. to provide you with information and training relating to our products and services, business opportunities and the products and services of our business partners;
  7. to respond to your inquiries;
  8. to comply with applicable laws, assist with any governmental or police investigation and/or obtain legal advice to ensure compliance with DNMC Distributors' Rules & Regulations, Code of Ethics and other policies and procedures; and
  9. other purposes, directly or indirectly relating  to any of the above and DNMC's activities. (hereinafter collectively referred to as the "Purposes")

 

If you refuse to supply to us the personal data, or if you subsequently withdraw your consent to process the same (other than for purposes of direct marketing), we may not be able to process your personal data for any of the above Purposes.

DISCLOSURE TO THIRD PARTY

Your personal data may be disclosed to the public, our related corporations, licensees, business partners, distributors and/or service providers for any of the Purposes or any other purpose directly related to any of the above Purposes. Further, your personal data may be transferred to locations outside Malaysia.

 

CORRECTION OF PERSONAL DATA

Whilst we strive to keep your information or data accurately recorded, you are responsible for ensuring that the personal data you provide us is accurate, complete, not misleading and up-to-date. If you wish to request for access or correction of your personal data and/or limit the processing of your personal data, or make any enquiries in respect of your personal data, please contact:-

Designation          Personal Data Protection Officer
Telephone No.      03-5192 1989
Fax No.                  03-5192 1978
E-mail address      pdpaofficer@dnmc.com.my

We reserve the right to charge a fee for data access request. We may refuse to comply with your request for access or correction to your personal data under the Act and if we refuse to comply with such request, we will inform you of our refusal and reason for our refusal.

In the event of any inconsistency between the English and Bahasa Malaysia versions of this notice, the English version shall prevail.

 

PRIVACY POLICY: DNMC'S DISTRIBUTOR (BM version)

AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010 (Notis)

DASAR PRIVASI

Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (kemudian daripada ini dirujuk sebagai "Akta"), yang mengawal pemprosesan data peribadi dalam transaksi komersial, yang berkaitan dengan DNMC International Sdn. Bhd. (kemudian daripada ini dirujuk sebagai "DNMC", "kita" atau "kami"). Untuk tujuan notis bertulis ini,  istilah "data peribadi" dan "pemprosesan" akan membawa maksud yang ditetapkan di dalam Akta.

PERLINDUNGAN DATA

Notis bertulis ini merupakan memaklumkan bahawa data peribadi anda sedang diproses oleh DNMC atau bagi pihak DNMC dan data peribada anda telah, atau mungkin dikumpul pada masa depan, daripada maklumat yang anda bekalkan kepada kami dalam borang anda untuk menjadi Pengedar DNMC dan/ atau semasa tempoh keahlian anda.

Apabila anda memberikan kami data peribadi atau maklumat orang lain, anda mengesahkan bahawa mereka telah melantik, bersetuju atau memberi kuasa kepada anda untuk bertindak bagi pihak mereka, untuk memberi persetujuan dalam pemprosesan data peribadi mereka dan untuk menerima notis-notis perlindungan data peribadi bagi pihak mereka.

TUJUAN PENGUMPULAN DATA PERIBADI

Data peribadi yang kami proses boleh termasuk dan tidak terhad kepada nama, nombor kad pengenalan, nombor telefon, gambar-gambar, imej-imej, perkongsian dan maklumat peribadi lain anda untuk tujuan-tujuan berikut:-

  1. Memproses permohonan anda;
  2. Menghubungi anda dan menyokong keahlian anda atau menjalankan tinjauan dalaman serta aktiviti-aktiviti yang berkaitan;
  3. Memproses pembayaran, faedah dan/atau kemudahan pinjaman anda;
  4. Menerbitkan di dalam iklan DNMC, bahan promosi dan saluran komunikasi termasuk di  laman media sosial kami;
  5. Memproses penyertaan anda dalam mesyuarat, bengkel, acara atau kempen pelancongan yang dianjurkan oleh DNMC;
  6. Menyediakan maklumat-maklumat dan kursus tentang produk-produk dan perkhidmatan, peluang perniagaan kami serta produk-produk dan perkhidmatan daripada rakan kongsi perniagaan kami kepada anda;
  7. Membalas pertanyaan anda;
  8. Menunaikan obligasi yang dikehendaki di bawah undang-undang yang berkaitan, membantu dalam mana-mana penyiasatan kerajaan atau pihak polis dan/atau mendapatkan nasihat perundangan bagi memastikan pematuhan Peraturan-peraturan Pengedar DNMC, Kod Etika dan lain-lain dasar serta prosedur; dan
  9. Lain-lain tujuan berkaitan secara langsung atau tidak langsung dengan mana-mana tujuan yang dinyatakan di atas serta aktiviti DNMC. (kemudian daripada ini secara kolektifnya dirujuk sebagai "Tujuan-tujuan")

 

Jika anda gagal membekalkan data peribadi kepada kami, atau kemudiannya menarik balik kebenaran untuk kami memproses data peribadi (selain daripada untuk tujuan jualan langsung), kami mungkin tidak dapat memproses data peribadi anda untuk Tujuan-tujuan yang dinyatakan di atas.

PENDEDAHAN DATA PERIBADI

Data peribadi anda mungkin akan didedahkan kepada awam, syarikat-syarikat yang berkaitan, penerima lesen, rakan kongsi perniagaan, para pengedar dan/atau pembekal perkhidmatan kami untuk mana-mana Tujuan-tujuan atau lain-lain tujuan yang berkaitan secara langsung dengan mana-mana Tujuan-tujuan. Selanjutnya, data peribadi anda juga mungkin dipindahkan ke lokasi di luar Malaysia.

HAK AKSES DAN PEMBETULAN

Walaupun kami berusaha menyimpan dan memastikan maklumat atau data anda direkodkan dengan betul, anda bertanggungjawab untuk memastikan bahawa maklumat yang anda bekalkan kepada kami adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini. Jika anda ingin meminta akses atau meminta untuk pembetulan terhadap data peribadi anda dan/atau mengehadkan pemprosesan data peribadi anda, atau membuat sebarang pertanyaan berkaitan dengan data peribadi anda, sila hubungi:-

Pegawai Bertanggungjawab              Pegawai Perlindungan Data Peribadi
No. Telefon                                          03-7783 3063
No. Faks                                               03-7785 9530
Alamat e-mel                                       pdpaofficer@dnmc.com.my

Kami berhak untuk mengenakan yuran bagi permintaan mengakses data. Kami mungkin menolak permintaan anda untuk mengakses atau membuat pembetulan pada data peribadi anda di bawah Akta ini, dan jika kami menolak permintaan seperti ini, kami akan memaklumkan anda tentang sebab-sebab penolakan kami.

Selaras dengan Seksyen 7(3) Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, notis ini dikeluarkan dalam bentuk dwibahasa, iaitu versi Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. Sekiranya terdapat sebarang percanggahan antara kedua versi ini, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

Service provided by Malaysia Software Solutions, Malaysia CMS, Malaysia Content Management System, Malaysia Web Design, Malaysia Web Hosting, Malaysia System Integration, Commerce Network Technology, CNT Solution Sdn Bhd, http://www.cntsb.com